Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız Biz sizi arayalým

Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız

 

Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız

Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız

MAKALELER

Ana Sayfa   |    |    |    |  Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız

Zayıflamak İçin Ne Yapmalıyız

 

 
Zayıflamak Ä°çin Ne Yapmalıyız
 
Åžekerden, kızartmalardan uzak durarak ve sıvı tüketimini artırmak zayıflamak için alınan önlemlerdendir.
Zayıflamak Ä°çin Ne Yapmalıyız
 
Sık sık, azar azar beslenin
 
Sık sık beslenmek, daha az yemek yenilmesini beraberinde getirir. Gün içerisinde insanlar 2, 3 bilemediniz 4 öÄŸün ÅŸeklinde beslenmektedir. Öte yandan kiÅŸi, bu sayıyı 5 hatta 6 öÄŸüne kadar çıkartabilirse çok kısa bir sürede metabolizması bu deÄŸiÅŸikliÄŸe adaptasyon olarak daha az beslenmeye baÅŸlar. Dolayısıyla sindirim sıkıntısı çekiliyorsa, o da hafifler. Buna karşılık kiÅŸiler genelde öÄŸün atlar ve bunun zayıflatacağına inanır. Halbuki aç kalmak, öÄŸün atlamak, gazete – dergi – internet gibi kitle iletiÅŸim araçlarından temin edilen ÅŸok diyetleri uygulamak zayıflatmaz, aksine kilo aldırır! KiÅŸiye özel hazırlanmayan düÅŸük kalorili diyetler, vücudu açlıktan ölme paniÄŸine sürükler ve “kıtlık” moduna geçen metabolizma yavaÅŸlar, yaÄŸ yakmak yerine tüketilen her besini yaÄŸ ÅŸeklinde depolama yoluna gider. Tıpkı, su kesildiÄŸinde bidonlarda depo edilen suyu kullanıp; suyun az da olsa akmasıyla birlikte yeniden depolama iÅŸlemine baÅŸlamak gibi.
 
Sıvı tüketiminizi artırın
 
Günlük su tüketimi de azalırsa vücutta depolanan yaÄŸ miktarı artar. Sonuçta böbrekler fonksiyonları nı tam olarak yerine getiremediÄŸi için yaÄŸları enerjiye çeviren karaciÄŸer böbreklerin iÅŸini üstlenir ve yaÄŸlar vücutta toplanır. Çay, kahve, kola, çorba, sebze, meyve... tüketilmesi de sıvı ihtiyacını karşılar. Ancak en iyi çözücü su olduÄŸu için, ihtiyacın 3/4’ü sudan gelmelidir. O nedenle günde 10 – 14 bardak su içilmelidir. Çay, kahve ve kola diüretik özellikte olduÄŸu için hemen vücuttan atılırlar. Suyun ayrıcalığı burada saklıdır. Günlük tuz alımını da azaltmakta fayda vardır. Sonuçta yemeklere tuz konulmakta. Ayrıca ekmeklerde de tuz bulunmaktadır. O nedende ekstradan sofraya tuzluk getirilmemelidir. En azından yemeÄŸin tadına bakmadan tuz kullanılmamalı dır.
 
Åžekerden uzak durun
 
Åžeker ve ÅŸekerli tüm besinlerden uzak durulmalıdır (Çay ÅŸekeri, bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta, hazır meyve suları, meÅŸrubatlar, kolalı içecekler, tatlılar...). Bu besinler kan ÅŸekerinde ani bir dalgalanmaya sebep olur, kan ÅŸekerini kısa sürede artırır ve düÅŸürürler. Bu nedenle tatlı yedikten sonra kiÅŸinin canı tekrar tatlı çeker. Åžekerin fazlası da vücutta yaÄŸ olarak depolandığı için mümkün olduÄŸunca az tüketilmesi uygun görülmektedir.
 
 
Kızartmalardan uzak durun
 
Yiyecekleri kızartmak, kavurmak yerine; haÅŸlama, ızgara yapma, buÄŸulama veya fırında piÅŸirme yöntemlerini kullanarak hazırlayın. Çünkü besinler kızartıldığı veya kavrulduÄŸu esnada % 10 – 15 oranında yaÄŸ çekerler. Gerçi fazladan alınan kalori spor yapılarak veya bir sonraki öÄŸünü hafif ÅŸeylerle geçiÅŸtirerek regüle edilebilir. Yalnız burada tek sorun kalori içeriÄŸinin artması deÄŸildir. Aynı zamanda besinler bu iÅŸlemler sonucunda kanser yapıcı bazı öÄŸeler içermektedir. Ä°ÅŸte vücut bu öÄŸeleri dışarı atamaz ve zamanla birikim söz konusu olur. Genelde mantı, iskender, yayla çorbası gibi yiyeceklerin üzerine ayrı bir kapta kızdırılan yağı ilave edilir. Bu durumda yaÄŸlar yine okside olur, yani yanar. Yine kanserojen bazı öÄŸeler içerir. O nedenle yemek yaparken kızartma ve kavurma iÅŸlemlerinden kaçınmakta fayda vardır.
 
YemeÄŸin suyunu tüketmeyin
 
Toplumda büyük bir kesimde tabak sıyırmak gibi bir alışkanlık da bulunmaktadır. Bir bezelye veya nohut tanesini düÅŸünecek olursak; besinin üzerinde zar ÅŸeklinde çok ince bir tabaka halinde yaÄŸ bulunmaktadır. Öte yandan yemeÄŸin bütün yağı dibe çökmekte ve yemeÄŸin suyu ile karışmaktadır. Sonuçta yemeÄŸin suyunu kaşıkla tüketiliyorsa, pilavın üzerine dökülüyorsa veya ekmek banarak tabağı sıyrılıyorsa yemeÄŸin bütün yağını da tüketilmekte. Hatta 2 dilim ekmek yemek varken, bu 3 – 4 dilime çıkıyor.
 
Daha az yaÄŸ tüketin
 
YaÄŸ alımını azaltmak adına etle piÅŸen yemeklere yaÄŸ koymayın. Sonuçta etler yaklaşık %20 oranında yaÄŸ içermektedir. Tereyağı, margarin gibi katı yaÄŸlar yerine; zeytinyağı, mısırözü yağı, soya yağı, kanola yağı, fındık yağı veya bitkisel karışım yaÄŸları kullanın. Ayrıca kullanılan yaÄŸ zeytinyağı bile olsa mucize bir yaÄŸ deÄŸildir, ekmeÄŸi bandırarak tüketmeyin. Sıvı yaÄŸları her zaman için kötünün iyisi olarak görün. Sonuçta 1 gram yaÄŸ 9 kkal. enerji içermektedir. Ä°lle de katı yaÄŸ kullanmak istenirse yumuÅŸak margarinleri tercih edin.
 
Hamur iÅŸlerinden uzak durun
 
Pasta, kek, kurabiye, börek vb hamur iÅŸlerinde de bol miktarda yaÄŸ, ÅŸeker, un, yumurta... kullanıldığı için mümkün olduÄŸunca bu besinleri yemekten kaçının. Canınız çok isterse ikram edilenin yarısını yiyin. Çünkü hiçbir zaman diÄŸer yarısı annelerin dediÄŸi gibi arkamızdan aÄŸlamaz. Sonrasında da spor ile yediklerimizi yakmak veya bir sonraki öÄŸünü hafif ÅŸeylerle geçiÅŸtirmek ÅŸartıyla tabi.