MEÅžE MAZISI Biz sizi arayalým

MEÅžE MAZISI

 

MEÅžE MAZISI

MEÅžE MAZISI

MAKALELER

Ana Sayfa   |  Bitki Sözlüğü   |  Bitki Sözlüğü-M   |  MEÅžE MAZISI

MEÅžE MAZISI

 

 
MEÅžE MAZISI
 
Latincesi :
 
Dahilen: İdrar yolu iltihaplarında, bağırsak yaralan ve kolite çok iyi gelir, astrenjan etkilidir. Buruntuda; ishal ve kanamaları kesmek için meşe mazısı toz haline getirilir, günde birkaç defa 0.5-1 gr içilir.
Veya 1 bardak kaynar suya, 10 gr parçalanmış mazı konur, 10-15 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, bu su aynı zamanda
zehirlenmelerin giderilmesi için içirilir, çok faydalıdır. Meşe mazısı toz haline getirilir, 5 gr kitre ile içilirse terlemeyi keser. Basurda 10 adet mazı toz haline getirilir. 4 defa yıkanmış 1 fincan andız katranı ve leblebi unu ile nohut büyüklüğünde hap haline getirilir, sabahlan aç karna 1 adet yutulur. Iç ve dış basuru tedavi eder.
Haricen: Mazı tozu sirke ile kaynatılır, lapa haline getirilir, makat şişliklerinde ve makat çıkmalarında yakı gibi konulursa bu rahatsızlıkları giderir.
 
Mazı tozu fazla etler üzerine (et-beni vs. gibi) ekilirse fazla ederi giderir, benleri düşürür. Mazı toz haline getirilir, sallanan dişlerin dipleri bununla ovulursa dişleri pekiştirir, sağlam hale getirir, diş etlerini güçlendirir, çürük dişin içine konulduğunda çürümeyi durdurur, ağrıyan dişin üzerine konulursa veya kaynatılıp gargara halinde kullanılırsa, faydalı olur. Mazı tozu sirke ile ıslatılır, bu su ile saçlar yıkanırsa veya saçlara masaj yapılırsa saçları karartır.
Diş minelerinin zayıflaması sebebiyle sıcak ve soğuktan rahatsız olan dişler için mazı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır. Mazı tozu yaralara serpilirse yaraları kurutur, çürümüş eti yeniler.
Buruntuda mazı toz haline getirilir, göbek üstüne konur.
Mazı parçalanıp, kaynatılır, gargara yapılırsa damak, ağız, boğaz, bademcik iltihabını tedavi eder. Küçük dil sarkmasında mazı toz haline getirilir, 5 gr sirke ile kaynatılır, içerisine bir bez batırıhp bu bez başın üzerine konur. Tırnak mantarında; mazı toz haline getirilir, 2 misli balla karıştı- rılır, tırnaklara sürülür. Mazı 20 gr, sap 5 gr, toz haline getirilir, karıştırılır, ağızdaki yaralara sürülür veya 1 çay kaşığı ağıza alınır, ağızda tutulur.
Mazı 20 gr, akın karha 20 gr, hardal 20 gr, beraberce sirke ile kaynatılır, elde edilen mayi ile gargara yapılır, bir müddet ağızda tutulur.