KAKULE Biz sizi arayalým

KAKULE

 

KAKULE

KAKULE

MAKALELER

Ana Sayfa   |  Bitki Sözlüğü   |  Bitki Sözlüğü-K   |  KAKULE

KAKULE

 
KAKULE
 
Latincesi :Eletteria cardomomum
 
Bilinen BileÅŸimleri: Kakule tohumları yüzde 4'e varan oranda uçucu yaÄŸ ile terpinilasetat, sineol, limonen, sabinen ve pinen adlı maddeleri içerir. 
 
Özellikleri: Zencefilgiller familyasındandır. Güney Hindistan ile Asya'nın sıcak ve bataklık orman alanlarında yabani olarak yetiÅŸen, çok yıllık duyarlı otsu bitkidir. Ä°klim uygun olmadığından ülkemizde yetiÅŸmeyen kakule, 3 ile 5 metreye kadar boylanabilir.
 
Meyvesi 6-18 milimetre uzunluÄŸunda, 10 milimetre geniÅŸliÄŸinde üzeri boyuna çizgili, soluk sarı veya soluk yeÅŸil renkli üç gözlü bir kapsül ÅŸeklindedir. Mızrak biçimli iri yapraklarının üzeri koyu yeÅŸil olup, yapraklarının altı daha açık yeÅŸil ve ipeksi görünüÅŸlüdür. Tohumları kuvvetli hoÅŸ kokulu ve baharlı lezzettedir.
Kakule bitkisi yüksek nemlilik oranı bulunan ve kısmen gölgelik tropik iklimi olan yerleri, bitek ve sulak
toprağı sever. DöktüÄŸü tohumlarla çoÄŸalır ya da köklerinin bölünmesiyle çoÄŸaltılır. Bu tohumlar hoÅŸ kokuları nedeniyle,
öÄŸütülmeden aynen ya da öÄŸütülüp toz haline getirilerek bazı yemek, ekmek, kurabiye, bisküvi, turÅŸu, likör ve ÅŸaraplara katılır.
 
YakındoÄŸu ülkelerinde kahveye eklenip "kakule kahvesi" yapılarak içilir. Tohumları parfüm endüstrisinde de kullanılır.
Önerilen Hastalıklar: Safra ve mide salgısını artırıcı etkisinin bulunduÄŸu görülmektedir, iÅŸtah açıcı özelliÄŸi vardır. BaÅŸ aÄŸrısına iyi gelir, tükürük akışını hızlandırır.
Sıcak ve yumuÅŸatıcı özelliklere sahip olan Kakule, hazmı kolaylaÅŸtırıcı bir özelliktedir. Bulantıya çok faydalıdır. SoÄŸuktan oluÅŸan hastalıklara günde bir dirhem kakule sirkengebinle beraber içilirse hastalık üç günde iyileÅŸir
 
Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.