Çoban Çantası ÇeÅŸitleri Biz sizi arayalým

Çoban Çantası Çeşitleri

 

Çoban Çantası Çeşitleri

Çoban Çantası Çeşitleri

MAKALELER

Ana Sayfa   |  Mucizevi Bitkiler   |  ÇOBAN ÇANTASI   |  Çoban Çantası ÇeÅŸitleri

Çoban Çantası Çeşitleri


 
Çoban Çantası ÇeÅŸitleri
      
 Çoban Çantası. 20-50 Cm Boylarında, BulabildiÄŸi Bütün Açık Alanlarda 2500 Metre YüksekliÄŸe Kadar YetiÅŸen, Bir Ya Da İki Yıllık, Otsu Bir Bitkidir. Hiç Bir Yan Etkisi Bulunmamaktadır. AÅŸağıdaki Makalemizde Detaylı Bilgi VerilmiÅŸtir.
 
 
Çoban Çantası ÇeÅŸitleri
 
 
Çoban Çantası ÇeÅŸitleri
Tohumlar acı lezzetinden dolayı baharat olarak hardal gibi deÄŸerlendirilir. Taze gevrek kökler turp gibi çiÄŸ yenir.
Yine ince ince doÄŸranmış kökler acı lezzetinden dolayı yemeklere girer. 
 
Çoban Çantası Botanik Bilgileri
Capsella, Latince-de küçük çanta, küçük kese,  Capsa: çanta, kese; bursa pastoris ise "çobanın paralarını koyduÄŸu çanta" demek bursa "çanta", pastoris "çoban. Bitkinin meyvesine bir gönderme söz konusu.) 20-50 cm boylarında, bulabildiÄŸi bütün açık alanlarda 2500 metre yüksekliÄŸe kadar yetiÅŸen, bir ya da iki yıllık, otsu bir bitkidir.
 
Tabandaki yapraklar parçalı olup rozet ÅŸeklindedir. Üsttekiler basit, kulakçıklı, uzun ve sapa sarılı vaziyettedir. Mart-aralık aylarında açan 2-3 mm'lik küçük beyaz ya da pembe çiçeklerinin çanak yaprakları tüylüdür. Meyveler sapın ucunda, üç köÅŸeli, yassı, minik bir çanta ya da yürek gibidir. Bunların hafif tuzlu ve acı bir lezzeti vardır.
 
Meyvelerle çiçekler çok zaman bitkinin üzerinde aynı anda varlıklarını sürdürürler, çiçekler tepede, meyveler onların altlarında. MüthiÅŸ iÅŸgal edici bir bitkidir. Tarım için zararlı olan bu ot hayvanlar ve kuÅŸlar içinse son derece deÄŸerlidir; ama beri yandan baharat ve tıbbi açıdan da deÄŸerlidir.
 
Avrupa'da ve Akdeniz havzasında çok eski dönemlerden beri bu özellikleriyle bilinir. Acı lezzetli kökleri henüz tazeyken toplanır. Çin'de kışlık sebze olarak kullanmak üzere tarımı yapılır. Bugün su altında kalmış ÅŸehirlerde bulunan tohumların tanıklık ettiÄŸi gibi bitki neolitik çaÄŸlardan bu yana insanlar tarafından tüketilmiÅŸtir.