Brokoli Otu Nerede YetiÅŸir Biz sizi arayalým

Brokoli Otu Nerede YetiÅŸir

 

Brokoli Otu Nerede YetiÅŸir

Brokoli Otu Nerede YetiÅŸir

MAKALELER

Ana Sayfa   |  Mucizevi Bitkiler   |  Brokoli   |  Brokoli Otu Nerede YetiÅŸir

Brokoli Otu Nerede YetiÅŸir


 

Brokoli Otu Nerede YetiÅŸir

Brokoli yaz ayları kurak ve sıcak ,kış ayları kurak ve soÄŸuk olan bölgelerde yetiÅŸmez

1. Ekonomik önemi, Anavatanı ve Yayılma Alanları

Ülkemizde kışlık sebzeler arasında yer alan brokoli son yıllarda üretimi ve tüketimi hızla artan bir lahanagil sebzesi türüdür. Bir çok yerde karnabahara benzetilmekte ve karnabahar azmanı olarak 

bilinmektedir. Brokoli morfolojik olarak karnabahara benzer. Sebze olarak deÄŸerlendirilen deÄŸerlendirilen kısımları renkli ve olgunlaÅŸmış çiçek taslakları ile kalın ve etli çiçek sapları oluÅŸturur.

Brokolinin deÄŸerlendirilme ÅŸekilleri fazla olmayıp seytinyaÄŸlı, sarımsaklı ve limonlu salatası yapılmaktadır. Ayrıca son yıllarda turÅŸu sanayinde de kullanılmaktadır. Brokolinin ekim alanı ve üretim 

miktarı ile ilgili kayıt bulunmamaktadır. Brokoli üretimi ülkemizde son yıllarda yapılmaya baÅŸlanmıştır. Bu nedenle çoÄŸu kiÅŸi tarafından tanınmayan bir sebzedir.

Brokolinin anavatanının Akdeniz Bölgesi olduÄŸu kabul edilmektedir. YeÅŸil renkli olgunlaÅŸmamış çiçek taslakları oluÅŸturan brokoli çeÅŸitlerine calabrese adı verilmektedir. Calabrese sözcüÄŸü Ä°talya’da bir bölgenin adı olup bir çok araÅŸtırıcı, brokolinin anavatanının Ä°talya olduÄŸunu bildirmektedir.

Brokoli içerdiÄŸi yüksek protein, A ve C vitamini içeriÄŸi bakımından küçümsenmeyecek bir besin deÄŸerine sahiptir. Özelllikle yenilen yeÅŸil sürgünleri C vitamini yönünden zengindir. Nitekim 100gr taze ağırlıkta 118 mg kadar C vitamini bulunmaktadır.  Ayrıca brokolinin içerdiÄŸi besin maddelere incelendiÄŸinde çok iyi bit diyet sebzesi olduÄŸu açıkça görülmektedir.

2. Morfolojik Özellikleri

2.1. Kök

Brokoli bitkisi kök özellikleri bakımından lahana ve karnabahara benzemektedir. Üretim ÅŸekli fide ile olduÄŸundan genellikle kazık kökler kaybolmuÅŸtur. Toprak yüzeyine yakın bölgelerde bol miktarda saçak kök bulunur.