Ağız Kokusuna Son Biz sizi arayalým

Ağız Kokusuna Son

 

Ağız Kokusuna Son

Ağız Kokusuna Son

MAKALELER

Ana Sayfa   |  Mucizevi Bitkiler   |  Ağız Kokusu   |  Ağız Kokusuna Son

Ağız Kokusuna Son

 

Ağız Kokusuna Son

 

Aşağıdaki makalemizi okuyup uygularsanız ağız kokusuna son verebilirsiniz.

Nefeste oluÅŸan kötü koku büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir enfeksiyon, ilerlemiÅŸ bir diÅŸeti hastalığı ya da sadece ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleÅŸen bakteriler kokuya sebep olurlar.

Ä°stanbul Özel Hizmet Hastanesi Ağız ve DiÅŸ Hastalıkları Bölümü’nden DiÅŸ Hekimi DoÄŸan Kontacı’ya göre alınacak 10 kolay önlemle beraber ağız kokusu ortadan kalkabiliyor. DiÅŸ Hekimi DoÄŸan Kontacı, ağız kokusunun öncelikle sebebinin teÅŸhis edilmerek, buna göre tedavisinin yapılması gerektiÄŸini belirtiyor.

 

AÄžIZ Ä°ÇI KAYNAKLI KOKULARDA YAPILMASI GEREKENLER

 

• Tüm diÅŸ çürükleri tedavi edilmeli.

• DiÅŸ eti hastalığı tedavi edilmeli. DiÅŸeti cebi ve diÅŸ taÅŸları elimine edilmeli.

• Gömük ve yarı gömük 20 yaÅŸ diÅŸleri çekilmeli.

• Hatalı yada eskimiÅŸ köprü ve protezler yenilenmelidir.

 

AÄžIZ KOKUSUNUN DIÄžER SEBEPLERI

 

• Özellikle sinüs ve akciÄŸer kaynaklı enfeksiyonlarda,

• Åžeker hastalığı (aseton kokusu gibidir),

• Böbrek yetmezliÄŸi (balık kokusu gibidir),

• KaraciÄŸer yetmezliÄŸi,

• Metabolizma bozuklukları (teÅŸhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu),

• Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yaÄŸ ve protein çözünmeye baÅŸlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır).

 

AÄžIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK Ä°ÇIN

 

1- DIÅžLERINIZI VE DIÅžETLERINIZI KORUYUN

DiÅŸ çürükleri, diÅŸ eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle diÅŸ hekimizin önerilerini mutlaka dinlemelisiniz.

 - AÄžIZDA VAR OLAN PROTEZ VE KÖPRÜLERI KONTROL ETTIRIN

Ağız içinde var olan eskimiÅŸ köprü ve protezle zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Bu durumlarda yenilenmesi gerekenleri deÄŸiÅŸtirmeli, eksik olan diÅŸlerin yerleri için gerekli tedavileri yaptırmalısınız.

 3- SAKIZ ÇIÄžNEYIN

Tükürük ağız kokusu ile savaÅŸmanın en güçlü yoludur. Ä°çinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler vardır. Bu nedenle ÅŸeker gibi bazı hastalıklarda, pek çok ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan kuru ağızlar daima kötü kokuludur. Sabahları niçin aÄŸzınızın kötü koktuÄŸunu merak ediyorsanız yanıt buradadır; gece boyunca tükürük salgısı azalır ve aÄŸzınızın içindeki yemek parçacıkları uzun süre burada durur. Bakteriler de onları afiyetle kullanır ve çürütür. Böylece sabahları aÄŸzınız kötü kokabilir. Åžekersiz sakız çiÄŸnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliÄŸinize yardımcı olur. Nane ÅŸekerleri ve tatlı sakızlar genellikle iÅŸe yaramaz ve durumu daha da kötüleÅŸtirir. Ancak xylitol içeren sakızlar da bu konuda size yardımcı olabilir.

 4- TARÇIN KULLANIN

Ä°çeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. EÄŸer varsa tarçınlı ÅŸekersiz sakızlar da uygun bir öneri olabilir.

 5- DAHA FAZLA SU IÇIN

Özellikle yaÅŸla artan vücut kuruması pek çok yönden dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çok su içmek onlarca diÄŸer yararının yanında dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanılabilir. Su ağız içindeki bakterilerin minimumda tutulması için direk yardımcıdır. Ayrıca tükürük salgısını artırarak da yardımcı olur.

 6- ASLA BURNUNUZ TIKALI UYUMAYIN

Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diÄŸer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum aÄŸzı ve boÄŸazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluÅŸturur. Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız.

 7- BASIT ÅžEKER TÜKETIMINIZI AZALTIN

Beyaz un, beyaz ÅŸeker, glukoz/fruktoz ÅŸurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için inanılmaz bir hazinedir. Bu tür ÅŸekerleri çok kolay kullanarak hızla çoÄŸalırlar. Basit ÅŸekerler (atıştırmalık tüm ÅŸekerli gıdalarda olduÄŸu gibi) diÅŸ çürüklerine neden olur ve ağız saÄŸlığını büyük bir süratle bozarlar. Bu nedenle basit ÅŸeker tüketiminizi azaltmalısınız. Bu da su içmek gibi size onlarca yararın yanında ağız kokunuzun azalmasına da yardım edecektir.

 8- LOKMALARI IYI ÇIÄžNEYIN

Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düÅŸer. Daha çok çiÄŸneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.

 9- DIÅž IPI KULLANIN

DiÅŸ ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebilirsiniz. Özellikle diÅŸ gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoÄŸalmasına neden olabilir.

 10- SIGARA IÇMEYIN

Sigara içmek ağız kuruluÄŸuna neden olduÄŸundan ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca diÄŸer bir ağız kokusu nedeni olan diÅŸ eti hastalıklarına da zemin hazırlar