Tamamlayıcı ve Alternatif tıp Biz sizi arayalým

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp

 

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp

MAKALELER

Ana Sayfa   |  Alternatif Tıp   |  Alternatif Tıp Hakkında   |  Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp

Alternatif Tıp

 

  

Tamamlayıcı ve Alternatif tıp (TAT), birbirinden farklı bir çok terapiyi içine alan bir terimdir.

ÇaÄŸdaÅŸ tıp biliminin hastalık sebepleri ve tedavisi konusunda somut verileri olmadığı, hasta için henüz mevcut objektif ve kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmadığında hasta isteÄŸiyle baÅŸlanılabilen veya çaÄŸdaÅŸ tıp tedavilerini destekleyici olarak hastanın rahatlaması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, psikolojisinin düzelmesi amacıyla uygulanabilen tedavi yöntemidir.

Alternatif eskinin yerine kullanılan anlamına da gelir, dolayısıyla bugünkü tıp eskinin yerine alternatiftir. Ayrıca bugünün tıbbı bütün eski tıbbı da bilir ve geçerliliÄŸini sürdüren metodları hala uygular.

Tıp, asırlar önce, bugün "alternatif tıp" olarak tanınan ÅŸekilde yapılıyordu. Doktorlar, kendilerince hastalıkları muayene ediyor ve iÅŸe yarayabileceÄŸini umduÄŸu veya öÄŸrendiÄŸi bitkiler, sular ve diÄŸer meddelerle hastasını tedavi ediyordu. Ä°nsanlığın bilgisi arttıkça ve yeni teÅŸhis araçları (mikroskop, radyografi,manyetik rezonans, tomografi, elektron mikroskobisi, biopsi, kan dışkı idrar tahlilleri vb) bulundukça hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler daha kapsamlı olarak geliÅŸtirildi. Hastaya bir herhangi bir bitki yaprağı vermek yerine, fayda saÄŸlayan etken maddeyi damıtıp ilaç haline getirildi. Etken maddelerin insan dokularında nasıl iyileÅŸme yarattığını öÄŸrenip, etken maddeden farklı, daha az yan etkisi olan ilaçlar sentezledi.
Konu başlıkları


ÇaÄŸdaÅŸ ve Alternatif Tıp
Alternatif ürünler satan bir aktar.

Sentetik ilaçlarla meydana gelebilen ciddi yan etkilerin yol açtığı ciddi saÄŸlık sorunları, bazı kronik rahatsızlıkların tedavisinin olmayışı ya da hasta için uzun, rahatsızlık verici oluÅŸu ve getirdiÄŸi ekonomik yük, kimyasalların kullanımı sonucu ortaya çıkan çevre kirliliÄŸi, kökü 1960'lı yıllara kadar giden alternatif hareketler, ekoloji hareketleri alternatif tıp uygulamalarının yeniden popüler hale gelmesine katkıda bulunmuÅŸtur.

Farmakoloji (ilaç bilimi), doÄŸada halihazırda bulunan maddelerin içindeki etken maddeleri damıtarak veya onları sentezleyerek elde edilen maddelerle ilaçlar yapar fakat alternatif tıpta bu maddeleri içeren bitkiler ham olarak kullanıldığından madde sentezi yapılmaz. Bir bitki yaprağının içinde etken maddeye ilaveten daha bir çok madde bulunur. Bu "diÄŸer maddeler" in farmakolojik ve farmasötik etkileri incelenmediÄŸi için çaÄŸdaÅŸ tıp çay karışımları ve benzeri doÄŸal karışımlar kullanmaz. Bu açıdan birçok doktor alternatif tıp yöntemini "bir deneyin" diyerek önerebilir. Daha etik yaklaşımlı hekimler ise alternatif tıp uygulamalarını ve uygulayıcılarını güvenilir bulmadığı için asla önermez.

ÇaÄŸdaÅŸ Tıp, sürekli geliÅŸen ve yeni ÅŸeyler eklenen bir alandır. Ancak henüz bazı hastalıkların muhteviyatı ve tadavisi hakkında kesin deliller yoktur. Kesin delillerin olmadığı durumda ÇaÄŸdaÅŸ Tıp, hastaya yarar saÄŸlamıyacaksa zarar vermeme adına çekingen kalabilir. Çünkü çaÄŸdaÅŸ tıpta güvenilirliÄŸi tamamen ispatlanmamış, muhteviyatı belirsiz, farmakolojik özellikleri aydınlanmamış, kontrollü deneylerle güvenilirliÄŸi ispatlanmamış yöntemler kullanılmaz, bu yöntemleri kullananlar ÅŸarlatanlık suçunu iÅŸlemiÅŸ olurlar.

Ä°nsan vücudunun saÄŸlıklı olması için kendine gereken tüm besin maddelerini alıyor olması gerkir. Buna dengeli beslenme denir. Ä°nsan vücüduna gereken maddelerin tamamı doÄŸada bulunur. Sebze, meyve, et, balık, çeÅŸitli otlar, kaynak suları. Ä°nsan bunların hepsinde bir yarar olduÄŸunu bilerek tüketmelidir. ÇoÄŸu bitki muhteviyatında insana yarayabilecek maddeler barındırır, zaten ilaçlar da bunlardan veya bunların laboratuar ortamında sentezlenmesinden yapılır. Bu gıdaların aşırıya kaçmadan dengeli biçimde tüketilmesi insan saÄŸlığını olumlu etkiler. Ä°çeriÄŸi insan saÄŸlığını olumlu etkilemeyecek, uyuÅŸturucu veya zehir özelliÄŸi olan maddelerin kullanımı ise tartışmalıdır.

 

 

ETÄ°KETLER:  Alternatif Tıp, Alternatif Tıp nedir, Altarnatif Tıp ne iÅŸe yarar, Altarnatif Tıp nerlerde kullanılır, Altarnatif Tıp kimler içindir,  

 

BOMM GRUP

BURSA BÄ°TKÄ°SEL