Biz sizi arayalım

Vitiligo Hastalığı

 

Vitiligo Hastalığı

Vitiligo Hastalığı



Vitiligo Hastalığı

 

Vitiligo Hastalığı
 
Vitiligo hastalığı deriyi boyayan maddenin (pigment ) kaybı nedeniyle, cildin beyazlaşması ile seyreden bir hastalıktır.
Vitiligo hastalığı vücudun herhangi bir yerini tutabilir.
Vitiligo hastalığı Genellikle vücudun her iki yanı da tutulur.
Vitiligo hastalığı en sık olarak yüz, dudak, el, kol, bacak ve cinsel bölge tutulur.
 
VİTİLİGO HASTALIĞINDA DERİNİN RENGİNİ NE BELİRLER?
 
Derideki melanosit denen hücrelerden üretilen melanin adlı madde derimizin rengini(açık veya koyu renkli) oluşunu belirler.
Melanosit denen bu hücreler ölür veya melanin salgılayamazlarsa derinin rengi giderek açılır ve sonunda tamamıyla beyazlaşır.

VİTİLİGO HASTALIĞI NASIL GELİŞİR?
 
Tipik olarak vitiligolu deri bölgesi süt beyazı renktedir. Bununla birlikte pigment kaybının derecesine göre renk değişebilir.
Lekelerin içinde farklı renk tonları bulunabilir ve etrafı daha koyu bir sınırla çevrili olabilir.
Vitiligo genellikle hızlı bir pigment kaybı ile başlar. Bu süreç bilinmeyen bir nedenle pigment kaybının durmasına kadar sürer.
Hastalığın seyri ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Açık tenli kişilerde hastalık genellikle yazın deri bronzlaşınca ortaya çıkar.
Esmerlerde ise hastalık daha belirgindir. Bazı hastalarda derinin tamamı beyazlaşır.
Şiddetli olgularda pigment kaybı tüm vücudu kaplar. Pigment kaybının ne kadar olacağını belirleyen bir bulgu yoktur.
 
Vitiligo Hastalığı TEDAVİSİ
 
Bazen en iyi tedavi hastaya herhangi bir tedavi uygulamamaktır. Özellikle açık tenli olan kişilerin sadece güneşten koruyucu kremleri kullanması bile yeterli olabilir.
Derinin hastalıklı alanları güneş ışınlarına karşı korumasızdır.
Bu alanlarda kolaylıkla güneş yanığı gelişebilir. Koruma amacıyla en az 30 faktörlü güneşten koruyucular kullanılmalıdır.
Vitiligo lekeleri çeşitli makyaj malzemeleri, kendiliğinden bronzlaşma sağlayan kremler ile kamufle edilebilir.
Bu yöntemlerle hastalık tedavi edilmez, fakat lekelerin görünümü düzeltilir. Küçük alanlara iğnelerle deri rengini verecek maddeler enjekte edilebilir. Bu yöntem özellikle küçük alanlarda etkili bir yöntemdir.
Eğer güneşten koruyucular ve kamuflaj yöntemleri etkisiz kalırsa diğer tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Tedavide yeniden normal bir pigmentasyon sağlanması amaçlanır. Bu yöntemlerin hiç birisi kalıcı çözüm vermez.
 
çOCUKLARDA VİTİLİGO HASTALIĞININ TEDAVİSİ
 
çocuklarda genellikle agresif tedaviler uygulanmaz. Güneşten koruyucular veya kamuflaj en iyi tedavi yöntemidir. Lokal kortikosteroidler dikkatli gözlem altında kullanılabilir. PUVA tedavisi 12 yaşın altında tavsiye edilmez ve bu tedaviye başlamadan evvel riskleri ve faydaları dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.
PUVA -PUVA denen bir tedavi yönteminde hastaya psorelen içeren bir hap verilir. Psorelen deriyi ışığa hassas hale getirir. Daha sonra hasta morötesi ışığın bir tipi olan ultraviyole A ışığına maruz bırakılır. Bu tedavi için özel ekipman gerekir. Yüz, üst kol, üst bacak, gövde gibi alanlarda % 50-70 oranında iyileşme olur.
Eller ve ayaklar ise tedaviye kötü cevap verir. PUVA tedavisi Dermatoloji Uzmanının gözetiminde yapılmalıdır. Güneş yanığına benzer şikayetler görülebilir. Uzun vadede deride çillenmeye ve cilt kanseri riskinin artmasına neden olabilir.
UVA göze de zararlı olduğundan UVA filtresi olan gözlükler seans sırasında ve dışarı güneşe çıkıldığında kullanılmalıdır.
Bu gözlüklerin kullanımı katarak gelişimini engeller. 12 yaşın altında, hamilelerde ve bebek emziren kadınlarda PUVA tedavisi uygulanamaz.
Dar bant UVB - Bu tedavi şeklinde haftada 2-3 seans bir kaç ay boyunca tedaviye alınır Bu tedavinin şu an geniş kullanımı yoktur.
Bu tedavi yöntemi özellikle çocuk hastaları tedavi etmekte kullanılabilir.
Grafting - Normal sağlıklı derinin sağlıksız alana cerrahi yollarla aktarılması (grafting) az sayıda hastada faydalı olabilen bir yöntemdir. Ayrıca hastalıklı alanın tamamında homojen bir renk dönüşü olmaz. 
 
DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİ
 
Diğer tedavi şekilleri arasında, bağışıklık sistemini düzenleyen maddeler içeren kremlerin kullanımı vardır. Güvenli olduğundan çocuklara ve göz kapağına da uygulanabilir. Excimer laser de tedavi de denenebilir.
 
VİTİLİGO HASTALIĞI KESİN OLARAK TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ ?
 
Günümüzde vitiligonun nedeni bilinmemektedir, bununla beraber hastalığın ailesel bir özelliği vardır. Hastalığı tedavi edecek çeşitli yöntemler bulunmasına rağmen, hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Vitiligo ile ilgili yapılan araştırmalar halen sürmektedir.
 
 
 
ETİKET: vitiligo hastalığı, Ahmet maranki vitiligo tedavi, İbrahim Saraçoğlu vitiligo, vitiligo nedenleri, vitiligo bitkisel çözüm, vitiligo bitkisel tedavi, vitiligo genel, vitiligo, vitiligo tedavileri, vitiligo ve tedavisi, vitiligoda son gelişmeler, vitiligoya son, vitiligo belirtileri, vitiiligo kremleri, vitiligo ilaçları

İLGİLİ ÜRÜNLER

BB Kozmatik Leke Karşıtı Krem

250.00 TL

BB Kozmatik Leke Karşıtı Krem

BB Kozmetik Aloe Vera JEL

150.00 TL

BB Kozmetik Aloe Vera JEL

HerbalFarma Juniperus 120 Kapsülü

150.00 TL

HerbalFarma Juniperus 120 Kapsülü

HerbalFarma Salvia 120 Kapsülü

150.00 TL

HerbalFarma Salvia 120 Kapsülü