Biz sizi arayalım

Uçuk Nedir?

 

Uçuk Nedir?

Uçuk Nedir?



Uçuk Nedir?

Uçuk Nedir?
 
Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır
 
 
Bunlar sıklıkla dudakta görülen içi sıvı dolu kabarcıklara verilen genel bir addır. Ağızda özellikle dişetinde, sert damakta da görülebilirse de nadirdir. Uçuk genellikle ağrılıdır ve ağrı lezyonun ortaya çıkışından birkaç gün önce ortaya çıkar. Bu kabarcıklar saatler içinde patlayarak kabuklanır. 7-10 gün sürer.
 
Nedeni Herpes simpleks denilen bir virüs olan uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde ortaya çıkar. Eğer dokunulursa, yüze, göze ve vücudun diğer bölümlerine bulaştırılabilir. Yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun %80inin yaşamları boyunca en az bir defa uçuk geçirdiğini gösteriyor. Türkiyede ise her yıl 8 milyon kişinin uçuk nedeniyle sıkıntı ve acı çektiği tahmin ediliyor.
 
 
Uçuk Uçuk, dudakların ve burnun kenarlarında görülen kabarcıklardır. Bu kabarcıklar çatlayıp açılır ve az bir miktar akıntı yapabilir; daha sonra kabuk bağlar ve yok olur. Uçuk, bazı çocuk ve büyüklerin sinir diplerindeki bir virüs tarafından meydana getirilir (Herpes simplex virüsü). Vücut hararetinin, soğuk algınlığı, güneş çarpması gibi nedenlerle yükselmesi bu virüsü harekete geçirir. Uçuk, bazen ağız yaraları gibi acıyla başlar. Bundan sonra bir kabarcık şeklini alır.
 
Genellikle ağız ve burun etrafında , nadirende cinsel bölge ve kalça etrafında oluşan ,ince şeffaf içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde görülen yaralardır. Herpes simplex tip1 virüsünün sebep olduğu bu yaralar ağrılı ve kaşıntılı olup aynı zamanda da bulaşıcıdır.  Bir çok kişiye virüs bulaşmakla birlikte sadece %10 kişide uçuk meydana gelir. Virüsü bulaştıran kişi ile temastan 2-20 gün sonra birincil enfeksiyon gelişir ve 7-10 günde iyileşir. Su kabarcıklarının sayısı bir taneden kabarcık gruplarına kadar değişir. Kabarcıklar gelişmeden evvel deride kaşıntı ve hassasiyet vardır. Kabarcıklar kolaylıkla patlar ve sızıntılı, kabuklu bir hal alırlar. Kabuklar kalktığında altta kırmızı bir deri görülür. Birincil enfeksiyondaki yaralar tamamen iyileşir ve nadiren iz bırakır. Bununla birlikte virüs vücutta kalmaya devam eder. Virüs sinir hücrelerine yerleşerek orada dinlenme aşamasında kalır. Bir çok hastada uçuk tekrar eder. Tekrar eden enfeksiyon, genellikle ilk enfeksiyon alanında veya yakınında gelişir. Enfeksiyon birkaç haftada bir veya daha nadir tekrar eder. Tekrar eden enfeksiyonlar birincil enfeksiyona göre hafif seyreder. Enfeksiyon ateşlenme, güneşe maruz kalma ve adet görme gibi faktörlerle tekrar eder. Bazen enfeksiyon bir neden olmadan da tekrar edebilir.
 
Etiketler: Uçuk, dudak, ağız, burun, bursa, bitkisel, ahmet, maranki, saraçoğlu

İLGİLİ ÜRÜNLER

ATASAGUN Vital CORVEZİO Zerdeçal İçeren Takviye Edici Gıda

400.00 TL

ATASAGUN Vital CORVEZİO Zerdeçal İçeren Takviye Edici Gıda

HerbalFarma Ekinez 120 Kapsülü

100.00 TL

HerbalFarma Ekinez 120 Kapsülü

zzHerbalGold Polen Ekstrakt 60 Kapsül

175.00 TL

zzHerbalGold Polen Ekstrakt 60 Kapsül