Biz sizi arayalım

Beyin Felci Sonuçları

 

Beyin Felci Sonuçları

Beyin Felci Sonuçları



Beyin Felci Sonuçları

 

Beyin Felci Sonuçları
 
Her ne kadar felç geçiren hastalar değişik yerlerde tedavi edilirse de, ideal mekan “felç ünitesi”dir. Felç ünitesinde hemşireler, doktorlar ve terapistler hastanın en iyi bakımı görebileceği tecrübede olup özel bir takım oluştururlar. Gelişmiş ülkelerde (İngiltere, ABD vb.) felç hastalarının 1/3'ü felç ünitesinde tedavi görüyorlar. Açık faydaları nedeniyle felç ünitelerinin sayısı artmaktadır.
 
Felçli hastaların tedavisinin ve bakımının uzmanların çalıştığı bir takım tarafından ve bu uzmanların istihdam edildiği bir felç ünitesinde yapılması durumunda, felçli hasta ölüm oranı %50'ye kadar düşmektedir.
 
Tüm tıbbi tedavi genel ve özel tedbirlerin yanı sıra, ara sıra ameliyat da gerekmektedir.
Kan basıncını idame ettirme (tansiyon):Beynin kendi kan akımını düzenleme kabiliyeti (autoregulation) felçle birlikte kaybolabilir; bundan böyle zarar gören alana kan akışı kan basıncına bağlı olur. Vücut saniyeler içinde kan basıncını yükseltir ki, ilgili alana daha çok kan akışı sağlansın. Felç geçiren hastaların %80'inde yüksek kan basıncı daha sonra yaklaşık 7-10 gün içinde kişinin normal tansiyon seviyesine kendiliğinden düşmüştür. Kan basıncı düşerse, tıbbi profesyoneller vücudun normal kan basıncını idame ettirmesi için ilaç tedavisi verebilirler.
Genel tedbirler: Vücut fonksiyonlarını sağlıklı bir düzeyde tutmayı hedefleyen genel tedbirlerdir.
Yükselen ateşin düşürülmesi: Ateş yükselmesi beyne zarar verir. 1 derece santigrad (centigrade) artış bile ölüm veya özürlülük riskini ikiye katlar. Sıkı takip şarttır.
 
Kan şekerinin normale getirilmesi: Yüksek kan şekeri olanların felç sırasında iyileşme olasılığı daha azdır. Felcin ilk başlangıcında kan şekerini düşürmek faydalı olur.
 
Özel tedbirler: Kapalı kılcal (?) kan damarlarını tekrar açma girişiminde beyni korumak ve komplikasyonlardan korunmak amacı ile özel tedbirler alınabilir. Son zamanlarda kapalı kılcal kan damarlarını pıhtı açıcı ilaçlarla (thrombolytics) yeniden açma konusunda birtakım gelişmeler oldu. Yaralı beyni koruma amaçlı ilaçları bulabilmek için hastane-ilaç firmaları hayvan ve insan üzerinde çalışmalar yapmaktalar.
Kapalı kılcal kan damarlarının yeniden açılması: Bir kalp krizi bir pıhtının koroner kan damarını tıkaması sonucu meydana gelir. Pıhtı ilacı (thrombolytic) verilince genelde kılcal kan damarı yeniden açılır ve bu atardamar tarafından beslenen kalp kasının ölümü önlenir.
Kalp krizinde kullanılan 2 ilaç vardır: streptokinase ve tissue plasminogen activator (t-PA). İlaçlar ne kadar erken verilirse, kapalı atardamarın tekrar açılma ihtimali o kadar yüksek olur ve bir kalp krizinden korunmuş olunur. Her ne kadar aspirin beyinde bir kanama riskini artırır ve (haemorrhage) kanama felcine bağlı bir vak'ayı daha kötüleştirebilir ise de, ischemic felç sonrası 48 saat içinde başlanması gereken bir ilaç aspirin'dir. Bu nedenle tedavi başlamadan önce bir film çekimi (görüntüleme) lüzumludur.
 
Bir kılcal damarın kapanması felcin yaygın sebeplerindendir ve tissue plasminogen activator şimdi felç vak'aları için de kullanılıyor.
Ama felç başlangıcından itibaren 3 saat içinde çok sıkı kontrol ve yakın gözetim altında verilmelidir. Sadece bazı felç hastaları için uygundur ve günümüzde sadece özel felç ünitelerinde mevcuttur. Felç ile yumuşamış beyin bölgesine olabilecek kanama t-PA ile tedavi görenlerde %6 oranında artmakta. Bu nedenle hala tehlikeli bir ilaç olup geniş, yaygın anlamda kullanılamaz ve gelecekte daha az yan tesiri olan daha efektif ilaçlar olacaktır.
 
Son zamanlarda başka bir pıhtı ilaç (pro-urokinase) felci takip eden 6 saat içinde kapalı olan beyin atardamarına enjekte edilirse netice itibariyle gelişme görülmektedir. Bu ilaç olumlu şeyler vaat ediyor, ama genel kullanım için henüz onaylanmadı.
Zeparin isimli bir madde doğal olarak vücutta bulunur ve pıhtı oluşumunu önler. Yatan hastalarda kalp, bacaklar ve pelviste oluşacak pıhtıları önlemekte yararını görsek de, felç tedavisindeki rolü ne yazık ki açık değildir. Günümüzde kullanılan kan sulandırıcı tüm ilaçlar kanamaya da sebep olabilir. Kan pıhtılaşmasını önleyici fakat t-PA'dan daha az yan tesirleri olan bağlantılı ilaçlar araştırılmaktadır. Şimdi bu tür ilaçlar insan üzerinde denenmektedir.
 
Beyni koruma: Yaklaşık bir düzine ilaç felç esnasında kan sırasında beyni koruma amaçlı olarak laboratuar araştırmalarından geçtikten sonra şimdilerde hastalar üzerinde test edilmektedir.
 
Bu ilaçlardan bazıları beynin fonksiyonu için hayati kimyasalları bloke ediyor; beynin bir bölümü kan dolaşımından yeterli kan alamazsa bu kimyasallar hücrelerden dökülerek beyne zarar veriyor. Kan ve enerji noksanlığı nedeniyle beynin enerji depoları çalışmadığında oluşan serbest radikalleri diğer bir takım ilaçlar ıslatmaktadır. Akyuvar hücrelerinin serbest bıraktığı zararlı maddelerin etkilerini bloke eden diğer ilaçlar ve anti'ler, bu zararlı maddelerin beyindeki küçük kılcal damarları tıkama etkilerini bloke etmekteler.
Beyin hücreleri tamirinin geliştirilmesi: Beynin yarayı nasıl tamir ettiği hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Beyin hücrelerinin gelişme ve kendini idame etmesine sinir büyüme faktörlerinin yardım ettiğini şimdi artık biliyoruz. Bu maddeleri beyne vermek daha hızlı iyileşmeye yardım edebilir. Bu tedaviler henüz deneme aşamasındalar.
 
 
 
 
 
ETİKET: beyin damarları, beyin kanamasının belirtileri, felç tedavisi, beyin hastalıkları, felç tedavisi, beyin uyuşması, beyin felci, beyin damarlarında daralma, beyin damarlarının daralması, felç belirtileri nelerdir, beyin felci tedavisi, beyin felcinin tedavisi, beyin felci belirtileri, inme felç, beyin felci nedir, beyin kanaması felç, beyin felci sonrası, inme belirtileri

İLGİLİ ÜRÜNLER

HerbalGold Alıç Ekstrakt 60 Kapsül

175.00 TL

HerbalGold Alıç Ekstrakt 60 Kapsül

zzHerbalGold Çörekotu Ekstrakt 60 Kapsül

175.00 TL

zzHerbalGold Çörekotu Ekstrakt 60 Kapsül