Verem Biz sizi arayalým

Verem

 

Verem

Verem

MAKALELER

Ana Sayfa   |  Hastalıklar Ansiklopedisi   |  Hastalıklar - V   |  Verem

Verem

 

Verem
 
AkciÄŸer veremi, tüberküloz, fitizi diye bilinir. Nedeni, koch basili denilen ufak kıvrık içinde küçük noktacıklar görülen çomak ÅŸeklindeki verem basilidir. Verem mikrobu insan vücuduna çeÅŸitli yollardan girebilir. Bu yolların başında, solunum yolları gelir. Hastalık, çoÄŸunlukla veremlinin balgamı veya veremli ineklerin sütü ile bulaşır. SaÄŸlık ÅŸartlarına uymamak, aşırı yorgunluk, üzüntü, grip, boÄŸmaca, kızamık veya ÅŸeker hastalığı vücudun direncini kaybetmesine ve hastalığın ihtimalinin artmasına 
neden olur.
 
Verem, üç devrede geliÅŸir. Birinci devrede, hastada genel yorgunluk, iÅŸtahsızlık, sırt aÄŸrıları, öksürük, ve 38 dereceye varan ateÅŸ görülür.Verem basili bu devrede tüberkül adı verilen iltihaplı bölgeler oluÅŸturur. Ä°kinci devrede hiç bir belirti görülmeyebilir. Fakat basiller bütün vücuda yayılarak deri, eklemler, kemikler, böbrekler, bağırsaklar, karın ve beyin zarına yerleÅŸirler. Bu devrede tedaviye baÅŸlanmamışsa, vücudun direnci azalmaya baÅŸlar. Üçüncü devrede, varem basilleri kan veya lenf kanalları yoluyla yayılmaya devam eder. Hastada, yorgunluk, balgamlı öksürük, akÅŸamları yükselen hafif ateÅŸ, iÅŸtahsızlık ve gece terlemeleri görülür. Bu devrede, tedavi edilmezse, diÄŸer akciÄŸer de hastalanabilir. 
Tedaviye 4 ila 9 ay kadar devam etmek gerekir. Tedavinin ilk ÅŸartı temiz ve açık hava, bol gıda ve üzüntüsüz bir hayattır.
verem bursa bitkisel