Diyabet Hastalarında Cinsellik Biz sizi arayalým

Diyabet Hastalarında Cinsellik

 

Diyabet Hastalarında Cinsellik

Diyabet Hastalarında Cinsellik

MAKALELER

Ana Sayfa   |  SaÄŸlık ve Aktüel   |  Åžeker Diyabet   |  Diyabet Hastalarında Cinsellik

Diyabet Hastalarında Cinsellik

 

Diyabet Hastalarında Cinsellik
 
CinselliÄŸi olumsuz ÅŸekilde etkileyen ve cinsel probleme yol açan diyabet yani ÅŸeker hastalığı, erkeklerde; cinsel isteksizlik, sertleÅŸme problemi, boÅŸalma bozuklukları olarak kendini gösteriyor.
Kadınlarda ise vajinal enfeksiyon ve vajen kuruluÄŸunun yanı sıra ÅŸeker hastalığının yarattığı estetik sorunlar da psikolojik olarak cinsel isteksizliÄŸe yol açıyor.
SaÄŸlığım Ä°çin Her Åžey Com, Haseki EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Üroloji Klinik Åžefi Doç. Dr. Ahmet Yaser MüslümanoÄŸlu ve Haseki EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Üroloji KliniÄŸi uzmanlarından Op. Dr. Ünsal Özkuvancı’ya diyabet ve cinsellik konusunda merak edilen tüm soruları yöneltti.
Ä°ÅŸte; diyabetin cinselliÄŸi ne yönde etkilediÄŸinden erkekte ve kadında yol açtığı problemlere, bu problemlerin tedavisinden tedavinin yan etkilerine, erkekte sertleÅŸme sorunundan kadında vajinal kayganlığın giderilmesine kadar pekçok sorunun yanıtı…
 
“CÄ°NSEL BOZUKLUÄžA YOL AÇIYOR”
 
* Diyabet hastalığı, cinselliÄŸi etkiliyor mu, hem erkek hem de kadın hastalar açısından cinsel güçte bir azalma ya da isteksizlik veya baÅŸka bir sorun yaÅŸanması söz konusu mu?
Diyabet hastalığı hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel fonksiyonları ve cinsel performansı önemli derecede etkilemektedir. Her iki cinsiyette de bir çok cinsel bozukluÄŸa neden olmaktadır.
* Diyabet, erkek cinselliÄŸini nasıl etkiliyor, hangi sorunlara yol açıyor?
Diyabet damar ve sinir yapılarını etkileyerek erkeklerde cinsel sorunlara yol açabilmektedir. Bunu ÅŸu ÅŸekilde basit olarak açıklayabiliriz: Diyabet nasıl ki kalp damarlarını etkiliyor ve o hastada iskemik kalp hastalığı ÅŸeklinde kalp hastalığı ortaya çıkıyorsa; aynı mantıkla penil bölge damarlarını da etkileyerek cinsel sorunlara yol açabilmektedir.
* Bu cinsel sorunlar arasında cinsel isteksizlik (libido azalması), sertleÅŸme problemleri (erektil disfonksiyon) ve boÅŸalma bozukluklarını (ejekulasyon bozuklukları) sayabiliriz.”
 
“SERTLEÅžME SORUNU SIK GÖRÜLÜR”
 
* Diyabetik erkekler, tıp dilinde erektil disfonksiyon veya impotans denilen sertleÅŸme sorunu yaşıyor mu, bu sorunun geliÅŸmesinde diyabetin yanı sıra baÅŸka faktörler de etkili oluyor mu?
Diyabetik hastalarda sertleÅŸme problemi (erektil disfonksiyon) sıklıkla görülebilmektedir. Yapılan çalışmalarda diyabetik erkeklerin yüzde 26- 35’inde sertleÅŸme sorunu geliÅŸebileceÄŸi sonucu çıkmıştır. Özellikle uzun süreli ve iyi tedavi görmemiÅŸ diyabet hastalarında bu oran daha da artmaktadır. Genel anlamda sertleÅŸme problemine neden olan faktörleri yaÅŸlılık, bedensel ve psikolojik olarak 3 grupta inceleyebiliriz.
 
Bedensel faktörler:
* Åžeker hastalığı (en önemli ve en sık neden)
* Yüksek tansiyon
* Sigara, alkol kullanımı ve uyuşturucu madde kullanımı
* Bir takım ilaçlar (bazı hormonal ilaçlar, bazı tansiyon ve kalp ilaçları)
* Kalp damar hastalıkları ( geçirilmiÅŸ kalp krizi, kalp kapak hastalıkları, belden aÅŸağı bölgedeki damarsal yapıların bir takım hastalıkları)
* Kan ile ilgili hastalıklar ( kan kanseri, lenf kanseri, kansızlık)
* Sinir sistemi hastalıkları ( beyin damar hastalıkları, geçirilmiÅŸ inme, parkinson hastalığı)
* Karaciğer hastalıkları (karaciğer yetmezliği)
* Böbrek hastalıkları (böbrek yetmezliÄŸi ve dializ tedavisi)
* Hormonal bozukluklar (tiroid bezi hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları, adrenal bez hastalıkları)
* GeçirilmiÅŸ bazı ameliyatlar (mesane kanseri ve sinir korunmasız yapılan prostat kanseri ameliyatları, penil bölgede yapılan bir takım ameilyatlar)
* Kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler (özellikle cilsel bölgeyi de içine alacak ÅŸekilde uygulanması gereken radyoterapi tedavisi)
* Genital bölgeye alınmış travmalar
 
Psikolojik faktörler:
* Depresyon hastalığı
* Anksiyete hastalığı
* Åžizofren , paranoya gibi hastalıkların içerisinde psikotik hastalık grubundaki bir çok psikiatrik durum
* Aşırı stres
* GeçirilmiÅŸ psikolojik travma (post travmatik stres bozukluÄŸu dediÄŸimiz hastalık)
* KiÅŸinin sosyo kültürel durumu (ÖrneÄŸin: baskıcı, dışa kapalı, sosyal iliÅŸkileri zayıf bir aile içerisinde yetiÅŸtirilmiÅŸ olma vb.)
Diyabetli hasta grubunda beraberinde yukarda saydığımız faktörlerden biri ya da bir kaçı olması durumunda sertleÅŸme problemi daha sık ve daha ÅŸiddetli görülebilmektedir. Böyle ikincil faktörün oduÄŸu durumlarda diyabet harici bu ikincil faktör üzerinde de itina ile durulmalı ve çözüme kavuÅŸturulmaya çalışılmalıdır.”
* Diyabetiklerde sertleÅŸme sorunu yaÅŸanma sıklığı nedir, sık görülmesinin nedenleri nelerdir?
“Diyabetik hastalarda yüzde 26-35 arasında sertleÅŸme sorunu görülmektedir. Diyabetik hastalarda diyabetik olmayanlara göre sertleÅŸme sorunu görülme sıklığı 3 kat artmaktadır.
Diyabet hastalığının erken yaÅŸta ortaya çıkması, seker düzeninin iyi saÄŸlanamaması diyabetli hastalarda sertleÅŸme problemi ortaya çıkmasını artıran en önemli etkenlerdir. Ayrıca bu grup hastalarda, üçüncü bölümde sıraladığımız faktörlerin artmasına paralel olarak da sertleÅŸme problemi görülme sıklığı artacaktır.”
* Diyabetiklerde sertleÅŸme sorunu organik olabileceÄŸi gibi psikolojik de olabiliyor mu?
“Psikolojik bir çok hastalıklar normal populasyonda olduÄŸu gibi diyabet hastalarında da sertleÅŸme problemine yol açabilmekte ya da mevcut sertleÅŸme problemini daha da artırabilmekedir. Diyabet hastalığı olan hastalarda depresyon, anksiyete baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli psikiatrik bozukluklar normal populasyona göre daha sık görülmektedir. Bu ÅŸekilde diyabet hastalığının yanında psikolojik faktörden biri ya da birkaçı olması durumunda sertleÅŸme problemi tedavisi oldukça zorlaÅŸmakta ve daha uzun zaman almaktadır.
Bu nedenle diyabetli hastalarımızda böyle ikincil bir psikiatrik bozukluk da varsa psikiatri uzmanından yardım istenmesinde oldukça yarar vardır.”
 
“BÄ°R ÇOK TEDAVÄ° ÅžEKLÄ° MEVCUT”
 
* Diyabetli erkeklerin sertleÅŸme sorununun tedavisi var mı, hangi tedavi yöntemleri uygulanıyor?
Bu durumda birçok tedavi modelimiz mevcut. Bunları ÅŸu ÅŸekilde sıralayabiliriz.
* Ä°laç tedavisi
* Penis vakum cihazları (negatif basınçta kanın peniste göllenmesini saÄŸlamakta)
* Penis içine enjeksiyon tedavileri
* Cerrahi tedaviler (penis damarları ile ilgili ameliyatlar ve penil protez takılması
* Psikoseksüel tedaviler (daha çok psikolojik nedenler ön planda ise)
SertleÅŸme probleminin ÅŸiddetine, hastanın beklentisine, sosyokültürel durumuna, tedaviye uyum saÄŸlayıp saÄŸlamayacağı göre hastalarımıza bu saydığımız 5 tedaviden birisini öneririz. ÖrneÄŸin: hastamızda ÅŸiddetli derecede sertleÅŸme problemi var ancak ilaç ve enjeksiyon gibi tedavilerden fayda görmemiÅŸ ise hastanın sosyokültürel durumu da deÄŸerlendirilerek ameliyat tedavisini öneririz. Ya da deÄŸerlendirmeler sonucunca haff derecede sertleÅŸme problemi var ise uygun olan hastalarımızı ilaçlarla tedavi edebiliriz.”
 
* Tedavinin yan etkileri var mı?
Tibbi uygulamalarda her tedavinin az ya da çok yan etkisi olabileceÄŸi gerçeÄŸi burada da geçerlidir. VereceÄŸimiz bir takım ilaçlar baÅŸaÄŸrısı , hazımsızlık, yüzde kızarıklık, karın ve sırt aÄŸrıları, tansiyon düÅŸüklüÄŸü, çarpıntı gibi yan etkilere yol açabilmektedir.
Enjeksiyon tedavilerinde ise enjeksiyon yapılan bölge ile ilgili istenmeyen etkiler ortaya çıkabilmektedir. Morarma, kızarıklık ya da hematom dediÄŸimiz kan pıhtı yumağı ÅŸeklinde istenmeyen etkiler görülebilmektedir.
Operasyon ile ilgili istenmeyen etkiler arasında ise bizim en çok çekindÄŸimiz yara bölgesi enfeksiyonudur. Diyabetik hastalarda zaten yara yeri iyileÅŸmesinde problemler olduÄŸundan operasyon sonrası yara yeri enfeksiyonu geliÅŸtiÄŸinde oldukça sıkıntılı durumlar oluÅŸmaktadır. Hatta böyle bir durum penil protez ameliyatı sonrasında oluÅŸtu ise enfeksiyonu kontrol altına alabilmek için ikinci bir ameliyatla protezi çıkarma iÅŸlemi bile yapmak zorunda kalabiliriz.”
 
“UYGUN TEDAVÄ°LER YÜZ GÜLDÜRÜCÜ”
* Tedavi ile sertleÅŸme sorununu ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor mu?
SertleÅŸme probleminin tamamen geçip geçmeyeceÄŸi hastadaki sertleÅŸme probleminin hangi aÅŸamada olduÄŸuna, diyabet hastalığının kontrol altında olup olmamasına, hastada sertleÅŸme problemini artıracak ikinci bir faktörün olup olmamasına baÄŸlıdır.
Uygun tedaviler ile bir çok hastamızda yüz güldürücü sonuçlar almaktayız.
Ancak ÅŸeker düzeni kontrol altında olmayan, birden çok faktörün birlikte sertleÅŸme problemine neden olduÄŸu hastalarımızda nadiren de olsa tam olarak problemi çözemediÄŸimiz olmaktadır.
* Diyabet, kadınların cinsel sağlığını nasıl etkiliyor?
Diyabet kadın hastalarımızda da cinsel saÄŸlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle diyabet kontrolünün bozuk olduÄŸu dönemlerde buna paralel olarak cinsel sorunlarda da artış görülmektedir.
* Diyabet hastası kadınlar, cinsel sorunlarını dile getiriyorlar mı ya da sorunlarının diyabetten kaynaklanabileceğinin farkındalar mı?
Toplumumuzda genel olarak bu tür problemlerden hekime bahsetme konusunda bir takım çekinceler ne yazık ki olmaktadır. Bu da hastalığın erken teÅŸhisi konusunda sıkıntı oluÅŸturmaktadır. Diyabetli hasta grubumuzda da bu durum farkedilmektedir. Sadece kadın hastalarımızda deÄŸil erkek hastalarımız içinde de diabetin yanında cinsellikle ilgili ciddi problemi olup da yıllarca hekime basvuru yapmadığına tanık olduÄŸumuz olmaktadır.Tabii ki toplumumuz daha fazla bilinçlendikçe bu durumlar iyice azalacaktır.
Bu tür problemi olup okuyan, araÅŸtıran, bilinçli olan hastalarımız bunun diyabet hastalığından kaynaklanableceÄŸini farkedip erken dönemde hekime baÅŸvuru yapabilmektedir.
* Diyabetik kadınların yaÅŸadıkları cinsel sorunlarda, diyabetin kadın vücudunda yarattığı fiziksel deÄŸiÅŸikliklerin de etkisi olabilir mi, sorunlar psikolojik midir?
Diyabetin neden olduÄŸu kilo artışı baÅŸta olmak üzere vücutta olan bir takım fiziksel deÄŸiÅŸikliklerin kadınların cinsel hayatında çeÅŸitli olumsuzluklar oluÅŸturduÄŸunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda diyabetli kadın hastalarımızda artmış psikolojik sorunlar da baÅŸta cinsel isteksizlik olmak üzere çeÅŸitli sorunların oluÅŸmasına neden olmaktadır.
* Diyabetik kadınlarda en sık rastlanan cinsel sorunlar nelerdir?
Diyabet hastalığının kadın cinsel saÄŸlığı üzerindeki en önemli etkisi enfeksiyonlar nedeniyledir. Özellikle mantarların neden olduÄŸu vajinal enfeksiyonlar nedeni ile akıntı, koku, kaşıntı ve cinsel iliÅŸki sırasında aÄŸrılar olabilmektedir. Diyabetin neden olabileceÄŸi baÅŸka bir problem de vajinal kuruluktur. Bu durumda iliÅŸki sırasında vajinal ıslaklık tam olarak saÄŸlanamayacağı için aÄŸrı ve cinsel isteksizlik olacaktır. Ayrıca ÅŸeker düzeninin iyi gitmediÄŸi dönemlerde halsizlik, yorgunluk, uyku hali durumları baÅŸ göstereceÄŸinden cinsel performansta azalma olacaktır
 
“KADINLARDA DA CÄ°NSEL SORUN TEDAVÄ°SÄ° MÜMKÜN”
 
* Diyabetik kadınların yaÅŸadığı cinsel sorunların tedavisi mümkün mü, hangi yöntemler uygulanmalı?
Diyabetik bayanlarda cinsel sorunların tedavisi elbette mümkündür. ÖrneÄŸin vajinal enfeksiyonların neden olduÄŸu durumlarda ilaç (antibiotik) tedavisi, vajinal kuruluk olduÄŸu durumlarda çeÅŸitli vajinal kayganlaÅŸtırıcılar, hormonal bozukluklar ile beraber olduÄŸunda (özellikle menapozal dönemde) çeÅŸitli hormon ilaçları tedavi seçenekleri arasındadır. Böyle durumlarda kadın hastalarımız, diabet ile ilgili kontrollerini aksatmamalı ve jinekoloji hekimlerimizin önerilerine tam olarak uymaları gerekir.
 
 
ETÄ°KET : ÅŸeker hastalığı için bitkisel tedavi, ÅŸeker hastalığına bitkisel tedavi, bitkisel ÅŸeker tedavisi, ÅŸekere bitkisel çözüm, bitkisel ÅŸeker tedavisi, diyason ÅŸeker ilacı, diyabette kullanılan ilaçlar, diyabet tedavi, ÅŸeker tedavi