Arı Bal Biz sizi arayalým

Arı Bal

 

Arı Bal

Arı Bal

MAKALELER

Ana Sayfa   |  Mucizevi Bitkiler   |  Arı Sütü Polen Propolis   |  Arı Bal

Arı Bal

-Arı Bal

Bal arıları tarafından çiçekler ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arularun bal midesinde intervaz enzimi sayesinde kimyasal deÄŸiÅŸime uÄŸraması ve kovanlarda bulunan petek hücrelerine yerleÅŸmesi ile oluÅŸur. Ä°nsanların kemik geliÅŸimi için gereklidir.


 Arı Bal

 Bal denilen bu iksirli besin tarih boyunca o kadar çok itibar görmüÅŸ ki, bilgelikleriyle ünlü bir çok karakterin çocukluklarını bal kaşıklayarak geçirdiklerine kanaat getirilmiÅŸ.

 
Yunanlıların yüce tanrısı Zeus’tan, matematiÄŸi ve vejetaryenliÄŸi kendi tarikatında birleÅŸtirmiÅŸ Pitagoras’a kadar bir çok kiÅŸinin bal yiyerek büyüdüÄŸüne inanılmış. Bu düÅŸünce sadece balın uzun süre boyunca yegane doÄŸal tatlandırıcı olmasından kaynaklanmıyor. Bunun yanı sıra, tatlı yiyecekler tarih boyunca doÄŸal ÅŸifa vericiler olarak algılanırmış ve her zaman ayrıcalıklı kiÅŸilerin sofrasında yer alırmış.


 Herodot’un Mısır tarihinden bize aktardığına göre, Mısırlılar tanrılarına adayacakları hayvanları un, kuru üzüm, incir ve çeÅŸitli aromaların balla harmanlanmasından oluÅŸan bir karışımla doldururlarmış. Bu karışımların bazıları günümüzün ağız tadına göre biraz ‘garip’ olarak nitelendirilse de unutmamamız gereken bir baÅŸka nokta da, eski çaÄŸlarda balın en önemli çeÅŸni maddesi olması. Günümüzün tersine, insanlar yemeklerini sadece aşırı bahatlarla renklendirmiyorlarmış. ÖrneÄŸin Epaentes’in bize verdiÄŸi tarife göre, Yunanlıların en sevdiÄŸi ‘bal dolması’, peynir, et, vinegar ve soÄŸanla yapılıyormuÅŸ. Romalı retorik ustası Jullius Pollux, Onamasticon adlı kitabında balda piÅŸirilmiÅŸ incir yapraklarının tadından bahseder. Kuzey Amerika kızılderililerinden Mohavklar’ın kamp ateÅŸinde piÅŸirdikleri, içi bal, elma suyu ve meyve yaÄŸlarıyla doldurulmuÅŸ bal kabakları da çok lezzetli olmalı.


Balın rengi, ÅŸeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Balın kokusu, çiçeklerdeki aromalı volatin yağı verir ki bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını saÄŸlayan yaÄŸdır. Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir. ÖrneÄŸin ½ kg ham nektarı toplamak için 900 arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir. Çiçeklerdeki nektardan elde edilen balın miktarı tamamen getirilen nektarın ÅŸeker konsantresine baÄŸlıdır.

ARI BALIN Ä°ÇERIÄžI

Balın ilk akla gelen özelliÄŸi tatlı olmasıdır. Bunun sebebi balın içindeki üç ÅŸekerdir. Üzüm ÅŸekeri, Sakroz (%2) ve levulose (Meyve ÅŸekeri % 40 ) bundan baÅŸka balın % 17 ‘si su geri kalan % 7 lik bölümü ise demir, sodyum, sülfür, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüÅŸ, albumin, dekstril, nitrojen, protein ve asitlerden oluÅŸur. Balın kalitesini ise bu % 7 lik karışım belirler. (Murray Hoyt,The World of Bees,Coward Menann Inc,NewYork,s 181)

Ayrıca bal içerisinde on beÅŸ ÅŸeker tespit edilmiÅŸ olup bunlardan bazıları ÅŸunlardır. früktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz, izamaltoz, erloz, kestoz, melezitz ve rafinozdur. Genel olarak früktoz ÅŸekeri diÄŸerlerinden farklıdır.

Balı bildiÄŸimiz ÅŸekerden ayıran çok önemli bir fark vardır. Åžeker ancak sindirim sisteminde deÄŸiÅŸime uÄŸradıktan sonra kana karışırken bal sindirime gerek olmadan çok süratli bir ÅŸekilde kana karışır. Dolayısıyla bal insan vücudunun en yüksek derecede ve en hızlı biçimde faydalanacağı ÅŸekilde tasarlanmış bir gıdadır. Ilık su ile karıştırılan balın birkaç dakika içinde vucuda enerji verdiÄŸi tespit edilmiÅŸtir.

Balın içinde minerallerin, ÅŸekerlerin ve birçok vitaminin yanısıra az miktarda bir takım hormonlar, çinko, bakır ve iyot da vardır.