Biz sizi arayalım

Hepatit B Aşısı Kimlere Uygulanır

 

Hepatit B Aşısı Kimlere Uygulanır

Hepatit B Aşısı Kimlere Uygulanır



Hepatit B Aşısı Kimlere Uygulanır

Hepatit B Aşısı Kimlere Uygulanır

Hepatit B aşıları 1982 yılından beri tüm dünyada milyonlarca insana uygulanmış olan son derece etkili ve güvenilir aşılardır.Hepatit B (B tipi sarılık) aşısı özel bir yöntemle (rekombinasyon teknolojisi) üretilen ve içeriğinde ölü ya da canlı mikrop içermeyen bir aşıdır.  Sağlık Bakanlığı 1998 yılından beri tüm yenidoğan bebeklere ücretsiz olarak hepatit B aşısı yapmakta, ayrıca risk grubu kapsamında yer alan çok sayıda kişiye yine aşıyı ücretsiz olarak uygulamaktadır. Bu  kapsamda ailesinde hepatit B taşıyıcılığı olan ve yapılan testte hepatit B hastalığının henüz kendisine bulaşmamış olduğu saptanan bir kişi Aile hekimine başvurduğunda ücretsiz olarak aşılanmaktadır. Bazı Devlet Hastanelerinin Enfeksiyon Hastalıkları kliniklerinde de aşı yapılması gerekli olan kişilerin hepatit B aşıları ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Sağlık Bakanlığının 1998 yılından beri bebeklere yaptığı yaygın  aşılama sonucu aşılanan çocuklar şu sıralarda 13-14  yaş civarındadır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı bundan birkaç yıl önce (2006 yılında) ilköğretim okulları ve liselerde hepatit B aşı kampanyası yapmıştı ve  o sırada da çok sayıda çocuk/ genç aşılanmıştı.

Eğer çocuklarınız varsa ve bu yaş grubundan  küçükse büyük olasılıkla bu aşı uygulamaları sırasında aşılanmıştır. Ama daha büyük yaştaki çocuklarınız ve siz, eğer kendi isteğinizle aşı yaptırmadıysanız  şu anda kanınızda B tipi sarılıktan koruyucu madde (antikor) olmama ihtimali yüksektir. Ama bu durumu kan tetkiki yaptırmadan bilemezsiniz. O nedenle kendiniz ve ailenize lütfen B tipi sarılık için tetkik yaptırınız ve testlerinizin hepsi negatif ( nonreaktif) çıkarsa aşılanınız.

Hele ailenizde (annenizde,babanızda,kardeşlerinizde, çocuklarınızda, teyze-dayı-hala-amca ve kuzenlerinizde)B tipi sarılık hastası, sirozlu, karaciğer kanseri olan bir kişi bile varsa kesinlikle kendinize de mutlaka tetkik yaptırınız. Ailede bir tane bile hepatit B taşıyıcısı/hastası varsa diğer aile bireylerinde de sarılık olma olasılığı 4-5 kat artmaktadır.

Hepatit B aşısı  uygulanırken değişik aşı şemaları kullanılabilir. Günümüzde en yaygın kullanılan ve etkinliğini kanıtlanmış olan aşı şeması 0-1-6. aylarda birer doz aşı şeklinde uygulanan şemadır. Yani,  önce ilk aşı, bundan 1 ay sonra ikinci aşı ve ilk aşıdan 6 ay sonra da üçüncü aşı olmak üzere toplam 3 doz yapılır ve yeterli koruyucu madde bir kez oluştuktan sonra kişi bir daha ömür boyu B tipi sarılık olmaz. Bazı özel durumlarda aşı dozu ve tarihleri değiştirilebilir. Koruyucu madde (antikor) düzeyi 10 IU/ml yani 10 ünitedir. Eğer aşılanan bir kişide 10 ünite ve üzerinde koruyucu madde varsa bir daha hepatit B olmayacak anlamına gelir.

Lütfen aşınızı yaptırarak kendinize ömür boyu geçerli bu hediyeyi verin.  B tipi sarılıktan korunmak için yapılan aşıların güvenilirlikleri artık kanıtlanmıştır ve önemli bir yan etkileri yoktur. Bazen  bir-iki gün kadar süren kol ağrısı, nadiren hafif bir halsizlik  görülebilir.

Ailesinde B tipi sarılık vakası veya taşıyıcısı bulunan kişiler ve diğer risk grubu kapsamındaki kişiler hepatit B ‘den korunmak için Devletin bir çok sağlık kuruluşunda  ücretsiz olarak aşılanmaktadır.

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi hepatit B aşınızı öncelikle Aile hekiminize veya Devlet Hastanelerine başvurararak ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Eğer bu konuda sorun yaşarsanız lütfen bana e-posta adresimden ulaşınız , size bu konuda memnuniyetle yardımcı olurum.

B tipi sarılık mikrobu olmayınca D tipi sarılık mikrobunun da hastalık yapamayacağı  göz önünde  tutulursa, B tipi sarılık için yapılan aşı, doğal olarak kişiyi D tipi sarılıktan da koruyacaktır.

B tipi sarılık hastalığını daha önceden geçirip bağışıklık kazanmış veya aşılanmış birinin tekrar aşılanmasında hiçbir zararlı etki oluşmamaktadır. Ancak ekonomik olarak gereksiz yere aşı yaptırmamak için B tipi sarılık aşısını yaptırmadan önce kan tetkiki yaptırmak uygundur.

Bundan daha önemli bir durum ise şudur: Eğer hepatit B taşıyıcısı/hastası bir kişi bu durumu bilmeden yani tetkik yaptırmadan aşılanırsa  kendisinin hastalıktan korunduğunu sancaktır, oysa hasta olduğu için aşının bir yararı olmayacaktır ve kişi de aşılandığını düşündüğü için doktora takibe gitmeyecektir. Bu nedenle mutlaka aşıdan önc etetkik yapılması gereklidir.

Etiketler: Sarılık, hepatit, bulaşıcı, maranki, saraçoğlu, saraç, bursa bitkisel


 

İLGİLİ ÜRÜNLER

HerbalGold Propolis Ekstrakt 60 Kapsül

175.00 TL

HerbalGold Propolis Ekstrakt 60 Kapsül

zzHerbalfarma - Jecur (60 Kapsül)

90.00 TL

zzHerbalfarma - Jecur (60 Kapsül)

zzHerbalGold Deve dikeni Ekstrakt 60 Kapsül

175.00 TL

zzHerbalGold Deve dikeni Ekstrakt 60 Kapsül