Biz sizi arayalım

Bebek ve Kabızlık

 

Bebek ve Kabızlık

Bebek ve Kabızlık



Bebek ve Kabızlık

 

Bebek ve Kabızlık
 
                       Her yaşta insanların sorunu olan kabızlık gözbebeğimiz bebeklerimizdede olmaktadır.Bebeklerde kabızlığa yol açan bir çok sebep bulunmaktadır.Bu sebeplerden en belirgin olanları erken dönemde verilen tuvalet eğitimi veya beslenme düzeniden yapılan ani değişikliklerdir.Yapılacak doğru müdahalelerle bu sorun çok kısa zamanda çözülebilir.
 
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
 
*Bebeklerin  birkaç gün kaka yapmaması.
 
*Bağırsak hareketlerinde zorlanma varsa, kaka sert ve kuruysa
 
*Karnı ağrıyorsa,
 
*Bulantı varsa,
 
*Bebeğin bezinde sıvı lekeleri varsa, kaka kalıntısı var kendisi yoksa
 
*Sert kakanın dışında kan varsa,
 
*İştahı kapalıysa,
 
*Huysuzluk ediyorsa,
 
*Bebek büyük olasılıkla kabızlık çekiyor, canı yanmasın diye kakasını tutuyor demektir. Bebek bacaklarını çaprazlayıp sıkıyorsa, sağa sola kaykılıp kasılıyorsa sorunu çözmesi için ona yardım etmelisiniz.    
 
Kabızlık uzun sürmüyorsa, sık tekrar etmiyorsa doktora gitmeye gerek yok. Ancak uzun süreli kabızlık başka sorunların belirtisi olabilir. kabızlık iki haftadan fazla sürerse bebek mutlaka doktora götürülmeli. 
 
Bebeklerde Kabızlığın Diğer Belirtileri:
 
-Ateş
 
-Kusma
 
-Kakada kan
 
-Karın şişliği
 
-Kilo kaybı
 
-Anüste tahriş (fissür) ve sarkma (anüsün dışarı çıkması)
 
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?
 
Bebeklerde bağırsak hareketlerinin aşırı yavaşlığı sert ve kuru kakayla sonuçlanır.
 
Aşağıdaki Sebepler Bebeklerde Kabızlığa Neden Olur:
 
*Kaka tutma. çocuk tuvalete çıkması gerektiğini bilir ama canı yanacağı için bunu görmezden gelir; bazen de oyunu bırakamaz. Bazıları da ev dışında, başka tuvaletlerde rahat hissedemedikleri için kakasını tutar. Kaka hacimli ve kuruysa bağırsaklarda hareket etmesi daha da acı verir. 
 
*Erken tuvalet eğitimi. Tuvalet eğitimi çok erken başlarsa bebek buna tepki verebilir. Bu dönem çocuk ve ebeveyn karşılıklı inatlaşırsa başta istemli olarak tutulan kaka bir süre sonra istemsiz yapılamaz hale gelebilir.  
 
*Beslenme değişiklikleri. Lifli gıdaların az tüketilmesi, yeterince su - sıvı alınmaması kabızlık başlatabilir. Sıvı mamadan kuru yemeklere geçiş döneminde kabızlık yaygın.
 
*Ani değişimler. Bebeğin gündelik yaşamında olağandışı gelişmeler (seyahat, hava sıcaklığı veya stres) bağırsakların çalışma düzenini bozabilir. Okula başlayan çocuklarda görülen kabızlık da benzer örneklerden.
 
*İlaçlar. Bazı ilaçlar (mide ilaçları, antidepresanlar örneğin) kabızlığı daha da  kötüleştirebilir.
 
*Süt alerjisi. Fazla inek sütü tüketmek veya süt alerjisi kabızlığa neden olabilir.
 
*Ailenin sağlık geçmişi. Ailede kabızlıktan yakınan varsa bebekte kabızlık görülmesi büyük olasılık. Bunun nedeni aynı çevreyi paylaşmak veya genetik ortaklık olabilir.  
 
*Sağlık sorunları. Nadiren de olsa bebekte kabızlık anatomik bozukluk işareti olabilir. Metabolizma faaliyetinde, bağırsakların çalışma düzeninde sorunlar kabızlıkla sonuçlanabilir. 
 
 
Erkek bebeklerde kız bebeklere oranla kabızlık daha yaygın. 
 
Kabızlık hafif kapsamlı rahatsızlıklardan kabul ediliyor. Uzun süreli kabızlıkta anüs çevresinde tahriş (anal füssür) görülebilir. Sindirim sisteminin çalışma düzeninde yavaşlık kolonda ve rektumda kaka birikmesine, bebeğin altına yapmasına (enkopresis) yol açabilir. 
 
Bebeklerdeki Kabızlığa Karşı Alınacak Önlemler 
 
-Beslenme düzeninde yapılacak basit değişiklikler çözüme yardımcı olabilir:
 
-Lifli gıdalar. Lif içeriği zengin besinler bebeğin sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için kritik önemde. Bebeğin alması gereken lif miktarı beden ağırlığıyla doğru orantılı: Kilo başına 0.5 gram lif. Bebek 7 kiloysa her gün 7 x 0.5 = 3.5 gram, çocuk 20 kiloysa 20 x 0.5 = 10 gram lif tüketmeli. Dikkat: toplam lif miktarı 35 gramı aşmamalı. 
 
-Bebeğinize lifli besinler (tahıl, bakliyat, meyve, sebze) yedirebilirsiniz. çok az lifli, hatta hiç lif içermeyen yiyecekleri (et, peynir, işlenmiş ürünler) azaltabilirsiniz. Mücadeleye yavaş adımlarla başlamaya dikkat etmelisiniz; tüketilen lif miktarını aniden arttırmak sindirim zorluklarına, şişlik ve gaz oluşumuna yol açabilir. 
 
-Sıvılar. Sert ve kuru kaka çoğu zaman bebeğin yeterince sıvı alamadığını gösterir. Sütün fazlası da kabızlığa yol açabilir. 
 
-Zaman. çocuğu yemeklerden sonra, diyelim yarım saat içinde, tuvalete gitmeye teşvik edebilirsiniz. Bunu gündelik bir alışkanlık olarak benimsetirseniz bağırsaklar daha düzenli çalışabilir. 
 
Etiket: Kabızlık, bebek, peklik,bursa, bitkisel, maranki, saraçoğlu, saraç

İLGİLİ ÜRÜNLER

HerbalGold Sinameki Ekstrakt 60 Kapsül

225.00 TL

HerbalGold Sinameki Ekstrakt 60 Kapsül

zzBalen Kudret Narı Propolis 60 Kapsül

45.00 TL

zzBalen Kudret Narı Propolis 60 Kapsül